Az élet mindig produkálhat váratlan helyzeteket, főként az üzleti életben, amikor például egy vállalkozó arra kényszerül, hogy megszüntesse cégét. Ennek van egy hivatalos folyamata, amit az üzletember nem kerülhet meg, erről pedig fontos, hogy tájékozódjon, mielőtt elindítja a megszüntetési eljárást a cége felé.

Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés ilyenkor az, hogy a vállalkozó milyen típusú céget vezetett, hiszen mindegyiknek más és más a megszüntetési eljárása. Az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság megszűnése például többféle módon történhet, és ezek eltérő megszűnési határidőket generálnak. A legegyszerűbb szituáció az, amikor az egyéni vállalkozó bejelenti cége megszűnését az illetékes kormányhivatalnak, ezután pedig a vállalkozói tevékenység a bejelentés napján szűnik meg. Vannak olyan helyzetek, amikor viszont olyan egészségügyi károsodás éri a vállalkozót, hogy cselekvőképtelenné válik. Ilyenkor az erről döntő bírósági határozat jogerőre emelkedésének a napján szűnik meg az egyéni vállalkozói jogosultság. Az egyéni cégek megszüntetése díjtalan.

Az egyéni vállalkozások mellett a Kft.-k a leggyakoribb vállalkozásformák, vagyis ezen cégek megszüntetésének menete is aktuális lehet mások számára. A Kft. megszűnéséről szóló döntést a cég legfőbb szerve a társasági szerződésben meghatározott szavazati aránnyal hozhatja meg. A megszűnéskor a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyonból először a pótbefizetéseket kell visszatéríteni, ezután a további részt a törzsbetétek arányában kell felosztani a társaság tagjai között, illetve, ha a megszűnő társaság tulajdonában saját üzletrész volt, az arra eső vagyonhányadot a többi tag között kell felosztani törzsbetétek arányában.

Ha további kérdései lennének a cégek megszüntetésének folyamatával, díjaival kapcsolatban, forduljon bizalommal a Reál-Invest Kft.-hez! Szolgáltatásaink minőséget és megbízhatóságot képviselnek! További információkat honlapunkon találhat, amelyet a www.szekhelyszolgalat.hu címen érhet el. Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-1-267-4254-es számon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon keresztül!